Spinnen

Sommige mensen zouden er de kriebels van krijgen: spinnen. Deze achtpotigen zorgen massaal voor overlast. Klachten gaan vooral over spinnenpoep, zwarte stipjes die als vies en storend worden ervaren. Vanwege het zuur dat in de uitwerpselen aanwezig is, zijn ze zelfs schadelijk voor het schilderwerk. Voor velen van ons zijn spinnen bovendien beangstigend. Ze zijn harig, sprieterig, en rennen soms snel en onverwacht door de kamer. Sinds kort mogen deze achtpotigen actief worden bestreden. En dat is goed nieuws, vooral met de herfst voor de deur: spinnentijd bij uitstek. Wereldwijd zijn er circa 50.000 spinnensoorten, waarvan slechts een handjevol gevaarlijk kan zijn. Ze komen voor in vele verschillende kleuren en afmetingen, maar zijn altijd eenvoudig te herkennen aan hun acht poten. De kleinste spinnensoorten blijven enkele millimeters, grotere soorten hebben een spanwijdte van meer dan 25 centimeter. Spinnen zijn zonder uitzondering echte vleeseters. De meeste soorten zijn klein en leven van insecten, terwijl grotere spinnen ook kleine knaagdieren, vogels en kleine reptielen kunnen verorberen. In beginsel zijn spinnen, vooral de soorten die over het algemeen onze huizen bezoeken, nuttige dieren. Ze eten immers ook die insecten, die mogelijk een plaag kunnen vormen.

Najaar

Onderzoek heeft aangetoond dat een hygiënisch huis onderdak biedt aan gemiddeld zo’n 1500 spinnen. Vooral in juni en september treffen we binnen de meeste spinnen aan. In het najaar gaan de volwassen geworden mannetjes op zoek naar vrouwtjes om te paren. Geen wonder dat spinnen juist in die periode uit hun schuilplaatsen komen en door het huis lijken te paraderen. Waar insecten zijn, zitten spinnen. Dat zijn immers hun prooidieren. Insecten vind je vooral op die plaatsen in huis, waar je niet zo vaak komt: de zolder en de kelder dus. Etensresten achter het fornuis trekken eveneens insecten en daarmee ook spinnen aan. Spinnen in huis kunnen bijzonder hinderlijk zijn. Hun plotselinge verschijning doet menig hart overslaan. Ze houden zich graag op in warme, donkere, nauwe ruimten, zoals kieren in muren, hoeken en ventilatieopeningen, en onder dakranden van huizen. Andere soorten blijven liever buiten en weven hun web in de schuur, de tuin of bij de buitenverlichting. Ook vanwege die spinnenwebben ervaren mensen spinnen als hinderlijk. Een ieder die op een vroege najaar ochtend nietsvermoedend een hap spinrag te verwerken kreeg, weet zich het ongenoegen daarover ongetwijfeld nog te herinneren. Gezien hun aantal is het uitroeien van spinnen in huis onbegonnen werk. Toch is er een aantal manieren om spinnen in elk geval te weren, om zo overlast in uw huis tegen te gaan: • Stofzuig regelmatig (Als de ragebol rust, dan werkt de spin…) • Verwijder zichtbaar aanwezige spinnenwebben • Vul gaten in muren en onder deuren, zodat spinnen zich daar niet kunnen ophouden • Zorg dat er in de buurt van uw huis geen plaatsen zijn, waar spinnen zich graag ophouden, zoals houtstapels en composthopen • Gebruik verlichting op een dusdanige manier, dat insecten die door spinnen gegeten worden, er minder door worden aangetrokken

Bestrijding

Tot voor kort was actieve bestrijding van spinnen wettelijk verboden. Met de toelating van het middel Ficam W is hierin verandering gekomen. Het gebruik hiervan luistert echter zeer nauw. Het mag dan ook uitsluitend door deskundige bestrijdingstechnici worden gebruikt voor de bestrijding van vliegende en kruipende insecten en spinnen in gebouwen, en voor wespennesten in en rond gebouwen. Ficam W is bij uitstek geschikt om naden en kieren te behandelen. Heeft u last van spinnen en wilt u deze actief laten bestrijden? Neemt u dan contact met ons op.