Houtworm

Houtworm wordt ook wel de gewone houtwormkever of de boekenworm genoemd. De houtwormkever is in Nederland de meest voorkomende houtaanstaster in woningen, gebouwen en overige objecten. Neemt u gerust contact met ons op wanneer u vermoedt dat u houtwormaantasting heeft. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen of via deze website een inspectie aanvragen.

Hoe ziet de houtworm er uit?

Een volwassen exemplaar van de houtworm, oftewel houtwormkever, is donkerbruin van kleur en het uiterlijk kenmerkt zich door een gewelfd halsschild. Op het dekschild van de houtwormkever zie je rijen met kleine puntjes erop. Een volwassen houtwormkever wordt tussen de 2,4 en 6,0 millimeter groot. De larven van de houtworm zijn ongeveer 6 millimeter groot, zijn enigszins gebogen en zijn geel wit van kleur.

Hoe ontwikkelt de houtworm zich?

De houtwormkever kent een volledige gedaanteverwisseling. De ontwikkelingsduur van eifase tot volwassen exemplaar is ongeveer drie jaar. Van mei tot en met augustus komen de houtwormkevers vanuit het hout tevoorschijn en ze gaan dan paren. De plek waar de kevers van de houtworm uit het hout tevoorschijn komen noemen we uitvliegopeningen. Deze uitvliegopeningen zijn cirkelvormig en hebben een diameter van 1 tot 2 millimeter. De vrouwtjes leggen eitjes en het aantal eitjes bedraagt veelal tussen de 20 en 60 stuks. Uit de eitjes ontwikkelen zich de larven van de houtworm. De meest gunstige temperatuur voor de ontwikkeling van de larven is 22 tot 23 graden Celsius.

Op welke wijze leeft de houtworm?

Gewone houtwormkevers tasten zowel loofhout alsmede naaldhout aan. Dit vindt plaats zowel binnen als buiten woningen en overige gebouwen en objecten. Zo kunnen bijvoorbeeld ook boomstronken worden aangetast. Op het moment dat uit het ei de larven zijn ontwikkeld, boren de larven zich direct in het hout. In het hout boren de larven boorgangen, welke een doorsnede hebben van ongeveer aan halve millimeter. Deze boorgangen worden gevuld met boormeel, ook wel vraatmeel genoemd. Het boormeel kan in sommige gevallen langs het hout of op de grond waargenomen worden. De structuur van het boormeel van de houtworm is korrelig.