Wat zijn Engerlingen?
Engerlingen zijn de larven van de groep kevers die bekend staat onder de latijnse naam Scarabaeidae.
Engerlingen zijn larven van, in de meeste gevallen, de rozenkever. Ze zijn ongeveer even groot als de emelt, alleen de engerling heeft pootjes. Daarbij gaat de engerling rigoureuzer te werk. Bij het vastpakken van het gras blijkt de zode vaak helemaal los te liggen doordat het gras is doorgeknaagd.
Engerlingen spelen een belangrijke rol bij de beschadiging van grasland. Engerlingen van de rozekever (Phyllopertha horticola) en de junikever (Amphimallon solstitialis) worden vaak aangetroffen als beschadigers van golfterreinen, verschillende andere typen van sportvelden en gazons.

Product


Tipulex is een granulaat wat werkt tegen Emelten en Engerlingen in gras.
engerlingen

Tipulex bevat plantextracten en organische meststoffen. De plantextracten zorgen voor een verdrijving van de Engerlingen en Emelten. Door de organische voedingsstoffen wordt de wortelgroei bevorderd. Hierdoor wordt het gras weerbaarder tegen Emelten en Engerlingen.
Uw grasveld, gazon, sportveld of golfbaan herstelt zich in korte tijd. Groot voordeel is dat vogels, zoals kraaien de graszode met rust laten.

Tipulex is een granulaat met een langzame afgifte. Hierdoor worden de actieve bestanddelen langzaam afgegeven aan de wortels en in de bodem. Het granulaat is goed strooibaar, (machinaal) en mee te mengen met kunstmest.

Tipulex is uitstekend geschikt om Emelten en Engerlingen te verdrijven. Het neveneffect is dat vogels en mollen het gras niet meer kapot maken. Uw grasveld, gazon, sportveld of golfbaan herstelt zich in korte tijd. Groot voordeel is dat vogels, zoals kraaien de graszode met rust laten. Tipulex wordt op het gras gestrooid, soms gemengd met voeding of kunstmest. Het heeft een werkingsduur van 6 tot 12 weken.

Toepassing


Tipulex wordt geleverd in emmers van 5, 10 en 20 kg.
Dosering: 100 kg. per ha.
* Na het strooien adviseren wij om het gras direct te besproeien met ruim water, zodat de ingredienten in Tipulex sneller in de bodem terecht komen. Dit sproeien moet herhaald worden in droge perioden.
Door de plantextracten in Tipulex, worden Emelten en Engerlingen verdreven, waardoor ook vogels minder schade toe zullen brengen aan de grasmat.
Door de voedingstoffen in Tipulex zal het gras sneller herstellen, en zodoende een sterkere grasmat bevorderen.
Tipulex kan handmatig worden gestrooid, maar ook machinaal.

Rozenkever


De Rozenkever lijkt wel wat op de verwante meikever en junikever, maar blijft met 8 tot 12 millimeter kleiner. De rozenkever is vrij sterk behaard zelfs op de dekschilden. De dekschilden zijn roodbruin gekleurd, de rest van het lichaam is zwart met een groenblauwe, metaalachtige glans. De poten van de rozenkever hebben sterk gehaakte uiteinden en de tasters eindigen zoals bij alle bladsprietkevers waaiervormig, bij de rozenkever in drie lamellen
Wanneer de Rozenkevers uit de grond komen wordt er gepaard hierna kruipen de vrouwtjes alweer dezelfde dag in de grond om hun eerste eieren af te zetten (ca. 85%).
Hierna zien we de kenmerkende vluchten: laag boven het grasoppervlak. Na deze periode volgt een tweede ei afzetting, die gemakkelijk enkele kilometers verderop kan plaatsvinden. Na 3 tot 6 weken komen de eerste larven van de rozenkever uit: de engerlingen. Deze Engerlingen voeden zich in het eerste larvestadium met humusachtig materiaal, in het tweede larvestadium met haarwortels en in het derde larvestadium met de wortels. In dit laatste stadium van de engerlingen zien we duidelijk zichtbare schade aan het gras: los liggende grasmat door opgegeten wortel en dan natuurlijk de schade door dieren (kraaien, egels, vossen, dassen, zwijnen) die op zoek gaan naar de Engerlingen..