Emelten
De emelten in hoge dichtheid zijn een ware plaag voor het gazon. De diertjes vreten niet aan de wortels van het gras, maar aan het jonge groen. Dit doen ze door vanuit hun holletjes het jonge groen naar beneden te trekken. Het gazon zal hierdoor bruine kale plekken krijgen.
Emelten van de Tipula paludosa (één generatie per jaar) veroorzaken vooral in de late herfst tot mei schade.
Emelten van de Tipula oleracea (twee generaties per jaar) veroorzaken schade in de zomer (de eerste generatie) en in de late herfst tot mei (de tweede generatie).

emelten

De emelten bevinden zich in de bovenste twee tot drie cm van de grond, van waaruit ze 's nachts half uit de grond stekend, aan de planten eten. Bij vochtig zacht weer verlaten ze 's nachts hun holletjes en kruipen ze over de grond op zoek naar voedsel. De emelten blijven de hele winter aanwezig en gaan bij zacht weer gewoon door met het eten. Wanneer de temperatuur beneden de 5° Celsius komt, komen de emelten niet meer boven de grond. Emelten zijn niet gevoelig voor vorst.

Hoe kan je het gazon controleren op de aanwezigheid van emelten?
Door bij regenachtige omstandigheden 's nachts een stuk van het gazon met zwarte plastic af te dekken, kan je 's morgens vaststellen of er emelten in het gazon aanwezig zijn. De emelten komen dan aan het oppervlak.
Ingrijpen is dan noodzakelijk om verdere schade aan uw gazon te voorkomen.

Emelten kunnen ook voor problemen zorgen in bloemperken en moestuinen, waar zij zaailingen en jonge plantjes doden. In moestuinen vreten emelten ook aan Sla, Kool, Aardappel, Aardbei, Kervel en Peterselie.